Underhåll och skötsel för luft-luftvärmepump

För att din värmepump ska hålla länge och bibehålla en hög effekt är det viktigt att du tar hand om din värmepump på bästa sätt.

Läs manualen

Det bästa rådet vi kan ge dig, är att läsa i din manual vilken skötsel som krävs. Exakt vad man ska göra och hur detta ska utföras varierar mellan olika värmepumpar, modeller och märken. I din handbok kan du hitta de korrekta råden för just din värmepump.

Allmänt underhåll

Samtidigt är det många som undrar innan de skaffar en värmepump, vilket underhåll som egentligen krävs. Ofta marknadsförs värmepumpar som mer eller mindre helt underhållsfria, vilket är en sanning med modifikation. Visst underhåll krävs, men det är inte mycket och relativt enkelt.

Luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump behöver få sina filter rengjorda med jämna mellanrum. Man brukar rekommendera ca varannan vecka. Du plockar helt enkelt ut filtret och rengör det. Är dammet torrt kan du göra det med en vanlig dammsugare, men är dammet klibbigt kan man behöva rengöra filtret med vatten. Vissa luft-luftvärmepumpar har också så kallade självrengörande filter.

Utedelar på luftvärmepumpar

Utedelen på en luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump kan ta sig igenom ett par tusen kubikmeter luft i timmen. För att värmepumpen ska få tillgång till denna mängd luft, får inte luftintagen täppas till. Se därför till att hålla utedelen fri från löv, smuts, snö m.m.

Vid avfrostning rinner vatten från utedelen och detta måste ha utrymme att rinna undan. Om inte vattnet kan rinna undan, kan det tillslut bildas en hög med is under värmepumpen, som i värsta fall når så högt att värmepumpen kan ta skada. Klimatet är betydligt mildare i Stockholm än i vissa andra delar av vårt land och därför krävs lite mindre underhåll av den här typen.

Service med jämna mellanrum

Värmepumpar kräver också service med jämna mellanrum. Oftast räcker det med service vartannat eller vart tredje år, men det finns värmepumpar där det specifikt står i manualen att den ska servas varje år.

Visst underhåll kan vara svårt att utföra själv och därför kan det vara bra att få hem en expert, som vet precis hur allt ska göras. En expert kan dessutom kolla över system, se så att allt fungerar som det ska och kanske ändra på inställningar så att värmepumpen fungerar bättre.

Läs mer om service av värmepump